22 жовтня 2010
Тексти

Українці і Варшавське повстання 1944 року. Російські СС на боці нацистів

Ще на початку Варшавського повстання (можливо, цілком свідомо), запущено плітку, немовби в ліквідації повстання беруть участь озброєні формування українців - зокрема, дивізія "Галичина", солдати якої, мовляв, скоюють страшні злочини проти представників цивільного населення…

Український Партизанський Антиколоніалізм

Якщо пан Дубинянський порівнює УПА з Мау-мау, то нагадаємо, чим їхнє повстання закінчилося в Кенії. У перших урядах домінували лоялісти, тож про Мау-мау не було заведено говорити вголос добре. А тепер влада вшановує повстанців і ставить їм пам'ятники.

Смаки раю: Соціальна історія прянощів, збудників та дурманів

Привезений з Америки тютюн, на думку герра Шивельбуша, став на відміну від інших Genussmittel – прянощів, збудників - воістину революційним. Починаючи від самого поняття "курити", бо досі такого не знали: спочатку навіть казали про процес – "пиття диму" чи "пиття тютюну", а результат задоволення називали "сухим сп'янінням".
Коротко

Патріархові Філарету - 15 років

22 жовтня 2010 р. виповнюється 15 років від часу інтронізації на Київський патріарший престол Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. З цієї нагоди в столиці 21-22 жовтня проходять урочистості.

Польським археологам, які працюють під Смоленськом, заважає дощ

Десяти польським археологам, які збирають рештки катастрофи президентського літака Ту-154 під Смоленськом, вже кілька діб не дає працювати сильний дощ. До кінця експедиції залишилося лише п'ять днів.

У Швейцарії знайшли двері, яким 5000 років

Біля міста Цюріх знайдено дерев'яні двері, вік яких складає 5 тисяч років - наразі це одна із найдавніших європейських знахідок подібного штибу.

Венеція просить занести гондоли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО

Асоціація гондольєрів боїться, що замість справжніх дерев'яних реконструкцій старовинних човнів підприємці випускатимуть дешеві пластикові копії.