21 жовтня 2019
Тексти

Віра, мова, зрада у Карфагені

Як карфагенці вводили грецький культ та забороняли грецьку мову. Олігархічна рада, «партія миру» та пташки замість ботоферм – реалії війни між Карфагеном та Сіракузами деякими деталями нагадують теперішні українські реалії.

Операція «Запад». Перевиконання плану з депортацій українців

Серед залізничників кружляли чутки, що операцію контролює сам Сталін. У Тернополі та Чорткові концентрували криті вагони. Казали, що будуть виселяти рештки євреїв. Але цього разу МҐБ готувалося перевиконати план з депортації українців.

21 жовтня в історії

1056
Диякон Григорій почав створювати "Остромирове Євангеліє"


1805
Трафальгарська битва: англійський флот розгромив об'єднані франко-іспанські сили, командувач англійців Гораціо Нельсон загинув


1933
У Львові член ОУН Микола Лемик вбив співробітника консулату СРСР, агента спецслужб Олексія Майлова


1995
Філарет (Денисенко) обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України (УПЦ КП)

Коротко

На Вінниччині під час оранки відкопали рідкісну кам’яну плиту епохи бронзи. ФОТО

У Крижопільському району, поблизу села Городківка, місцеві жителі знайшли рідкісну антропоморфну кам’яну стелу часів бронзи. Помітивши, незвичайну форму каменю, верхня частина якого нагадувала обличчя людини, вирішили зробити фото і надіслати його фахівцям з археології.

У церкві на Закарпатті виявили цінний мурал XIV століття. ФОТО

У Вишківській церкві на Хустщині (Закарпаття) під шаром вапна виявили мурал, який датують XIV століттям.

У Мюнхені вшанували пам'ять Степана Бандери

У Мюнхені пройшли жалобні заходи з нагоди 60-х роковин смерті ідеолога українського національно-визвольного руху, провідника ОУН Степана Бандери.

Проспект Жукова: апеляційний суд відкрив провадження за скаргою міськради

Харківська міська рада направила апеляційну скаргу на рішення Харківського окружного адміністративного суду про визнання протиправним і скасування рішення щодо повернення імені Жукова проспекту Григоренка. Апеляційний суд визначив за можливе відкрити провадження.