19 жовтня 2021
Тексти

Бабин Яр: гібридні контексти Сергія Лозниці

Мабуть, головною зіркою антиукраїнського шабашу, влаштованого цього року Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» на багатостраждальних кістках його жертв, став кінорежисер Сергій Лозниця зі своїм фільмом «Бабин Яр. Контекст».
Коротко

Фільм «ЮКІ» поповнив англомовну бібліотеку Apple TV

Документальна стрічка Володимира Мули "ЮКІ/Історія перемог вільних українців" про знаменитих українських хокеїстів стала доступною для перегляду на одному з найпопулярніших світових відеосервісів Apple TV.

У Британії музей покаже «найстарішу зоряну карту світу»

У Британському музеї виставлять древній обʼєкт, який вважається найстарішою зоряною картою в світі, що датується бронзовою добою.

Електронне обговорення Концепції комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру

Український інститут національної пам’яті пропонує до громадського обговорення Концепцію комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру. Інститут ініціює обговорення у відповідь на лист від Інституту історії України Національної академії наук України № 950-21 від 19.04.2021 року.

У “Софії Київській” знайшли єпископську печатку ХІ-ХІІ століття

Під час археологічних розкопок у Національному заповіднику “Софія Київська” дослідники виявили свинцеву підвісну печатку ХІ-ХІІ століття з унікальним зображенням святого Даниїла Стовпника.

Історія українських майданів — від протестів на граніті до Помаранчевої революції. ВІДЕО

Помаранчева революція стала великою несподіванкою для Західного світу. На той момент Захід ледве навчився відрізняти українців від росіян і тут раптом безкровна революція. Тоді українці повстали на захист прав людини і демократії — так само як це зробили в країнах Східної Європи наприкінці 80-х – початку 90-х.