18 грудня 2019
Тексти

«Інтерв’ю з отаманом». Спогади отамана Струка, записані сотником Михайлом Обідним

Суворою для української справи стала осінь 1921 року. Інтерноване українське військо переживає складні часи. Відчайдухи готуються до Другого Зимового походу. Тож новини з України про опір більшовицький окупації викликають справжній ажіотаж. Особливо, коли з ними з’являється справжній отаман!

18 грудня в історії

1878
народився Йосип Сталін (Джугашвілі), радянський диктатор


1957
ЦК КПУ видав постанову про видання Української радянської енциклопедії


1976
у Цюріху відбувся перший в історії політичний обмін між СРСР і Заходом: обміняли хулігана (Буковського) на Луїса Корвалана


2007
Юлія Тимошенко вдруге стала прем'єр-міністром України

Колонки

Кирило Галушко: Офіційно вихожу зі складу громадської ради при Президентові України з питань національної єдності – Кирило Галушко

Вибачте, що задовгий текст, але воно принципове і становить собою певну особисту сповідь.
Коротко

"Жуйка з кам’яного віку": вчені отримали ДНК жінки віком 6 тисяч років. ФОТО

Завдяки слідам зубів, які вона лишила у древній "жувальній гумці", науковці змогли отримати ДНК для розшифрування її генетичного коду.

В Одеській області знесли передостанній памʼятник Леніну

У селі Андріївка Білгород-Дністровського району знесли один з останніх памʼятників радянському вождю Володимиру Леніну. Ще один приберуть до весни.

Мінкульт Чехії відмовився надати статус пам'ятки статуї Конєва

Mіністерство культури Чехії відмовилося надати статус пам'ятника культури статуї радянського маршала Івана Конєва, встановленій в шостому районі Праги.

УІНП презентував інтерактивний каталог проєктів для вільного використання

«Пам’ять онлайн. Цікаво. Доступно. Достовірно» – саме таку назву має каталог проєктів Українського інституту національної пам’яті.

АНОНС: Презентація книжки "Справа Василя Стуса" з Вахтангом Кіпіані у Тернополі

Жодна газета у Радянській Україні не написала про арешт Василя Стуса. Тим важливіше в Україні незалежній відновити та закріпити пам’ять про сміливих борців за неї.

Замість добрива: археологи розгадали загадку бовванів острова Пасхи. ФОТО

Стародавні рапануйці — корінні мешканці острова Пасхи в Тихому океані — вирубували кам'яні статуї моаї, оскільки вірили, що ті допомагають збільшити врожай.