9 лютого 2011
Тексти

Гандзюк і Сафонов. Два царські генерали, які не зрадили присяги УНР

93 роки тому героїчно загинули перші генерали УНР Гандзюк та Сафонов, які були серед засновників українського війська. Вони оборонили Київ з заходу і півдня і приїхали у столицю захищати її зі сходу. Але Центральна Рада вже втекла, віддавши місто Муравйову...
Колонки

Сергій Коваленко: Чи є "Лівобережна Гетьманщина" правонаступницею держави Хмельницького?

Сьогодні - річниця Андрусівської угоди 1667 року, коли московський цар таємно від козаків уклав угоду з польським королем, розділивши Україну по Дніпру. Таким чином Москва порушила домовленості, підписані в січні 1654 року на Переяславській раді.
Коротко

Замість пам'ятника Сталіну буде меморіал жертвам сталінських репресій

На центральній площі міста Горі на місці демонтованого в 2010 році пам'ятника Йосипу Сталіну восени буде споруджено меморіал на згадку про жертви сталінських репресій і російської агресії в серпні 2008 року.

У Запоріжжі відкрили пам'ятник легендарному авіаконструктору

У Запоріжжі на Капустяному кладовищі відбулося урочисте відкриття пам'ятника видатному українському конструктору авіаційних двигунів, голові запорізького конструкторського бюро "Івченко-Прогрес", Герою України Федорові Муравченку.

У Вінниці вже рахують, скільки можна заробити на Гітлері

Губернатор Вінничини Микола Джига розраховує, що обласний бюджет матиме 2% додаткового доходу після створення історико-меморіального комплексу пам`яті жертв фашизму на території ставки "Вервольф".

ШТАТНИЙ РОЗКЛАД ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ'ЯТІ ПОМЕНШАВ НА ТРЕТИНУ

Уряд затвердив положення про Український інститут національної пам'яті. Відповідну постанову Кабінет міністрів прийняв на засіданні 31 січня.

У Росії розсекретили документи про політ Гагаріна у космос

Зібрання розсекречених документів, присвячених польоту Юрія Гагаріна в космос, випустять до 50-річчя польоту в космос першої людини.

Анонс: публічна лекція "Бруно Шульц в українському культурному просторі"

В рамках проекту "Публічні лекції Політ.ua" - відкрита лекція "Бруно Шульц в українському культурному просторі", яку прочитає львівський історик, перекладач, публіцист Андрій Павлишин.

На Дніпропетровщині хочуть створити козацький музей - як на Хортиці

Громадські організації ГРАД та Інститут Суспільних Досліджень (ІСД) ініціюють створення музейно-туристичного історико-археологічного комплексу "Стара Самарь - Новобогородицька фортеця" на зразок комплексу "Запорізька Січ" на острові Хортиця.