8 лютого 2021
Тексти

Гітлер і Сталін. Тирани і Друга світова війна

Гітлер, як і Сталін, походили з периферії. Сталін з’явився на світ у грудні 1878 р. у Грузії, за 2000 км від столиці Російської імперії Санкт-Петербурґа. Якщо не у фактичному, то в метафоричному сенсі Гітлер походив з місцевості, ще більш віддаленої від центру німецького політичного життя. Він народився у квітні 1889 р. не в імперській Німеччині, а в сусідній Австрії, у прикордонному містечку Браунау-на-Інні. Вони обидва походили з простих родин. Гітлерів батько був митним інспектором. Батько ж Сталіна, чоботар, був значно бідніший. В обох батьки були п’яницями й часто били своїх синів.
Колонки

Максим Яременко: Роковини смерті унійного митрополита Йосифа Велямина Рутського

Його батьки – православні стали кальвіністами. Рутський навчався у кальвіністських школах, потім перебував при магнатських дворах, під час студій у Празі зробив конверсію у римо-католицизм, а навчаючись у Грецькій колегії святого Атанасія у Римі, навернувся назад на східний обряд, ставши уніатом.
Коротко

Колекційну картку з автографом Джордана продали за рекордні $1,44 мільйона

Колекційну картку з автографом славетного баскетболіста Майкла Джордана продали за рекордні 1,44 мільйона доларів: на ній також зображений фрагмент форми спортсмена, в якій він виступав у Матчі всіх зірок у 1992 році.

Нацбанк вводить в обіг дві пам'ятні монети

Національний банк із 10 лютого 2021 року вводить в обіг пам'ятні монети "200 років Миколаївській астрономічній обсерваторії" та "250 років Астрономічній обсерваторії Львівського університету".

Українського посла обурила заява німецького президента про Другу світову та "Північний потік-2"

Україна рішуче виступає проти перекручування історії нацистської окупації, а також спроб виправдати добудову скандального газопроводу «Північний потік-2».

У Музеї науки відкрили інтерактивну виставку до 25-річчя станції «Академік Вернадський»

У столичному Музеї науки відкрилася інтерактивна фотовиставка до 25-річчя передачі Україні британської антарктичної станції «Фарадей», що нині носить ім’я "Академік Вернадський".

У Швеції знімуть свою «Корону» про Карла XVI Густава

У Швеції планують випустити шестисерійний драматичний серіал про дитинство, юність і монарше життя короля Карла XVI Густава.

У Запоріжжі відкрили пам’ятники Іоанну Павлу II та меру минулого сторіччя

У суботу, 6 лютого, в Запоріжжі відкрили відразу два пам’ятники: Папі Іоанну Павлу II та міському голові початку минулого сторіччя Феліксу Мовчановському.